Op stap met Biergenootschap Het verbonden Hoofd

Het verbonden hoofd, dat is toch echt geen grap, Eerst Hulp bij Bier Ongelukken denk ik nog als ik uitgenodigd wordt om mee te gaan op een excursie met het genootschap. Het genootschap is 15 jaar terug opgericht in Wormer en telt ongeveer 25 leden. Waar ligt wormer en waarom deze naam?

Wormer ligt boven Zaandam en is onderdeel van de gemeente Wormerland. Het wapen van Wormer is Het Verbonden Hoofd, verklaring hiervoor is
het hoofd van Jezus Christus waarbij de doornenkroon is vervangen door de afgebeelde kroon. Goed we steken de Saen weer over en zijn op 20 april 2019 in Wormerveer waarbij een chauffeur van Bakker voor Cafe Sman op 09:00 ons staat op te wachten.

We hebben schijnt het een zware missie te vervullen, drie brouwerijen op een dag en de eerste ligt echt niet in de buurt. We gaan naar de BBC in Rha, de door Steve (yep the guy is British) opgerichte brouwerij die inmiddels vele prijzen in de wacht heeft gesleept. We worden hartelijk welkom geheten door de hele familie en Antoon zijn compagnon vertelt smakelijk wat anekdotes terwijl Steve de bieren uitschenkt.

Mag wel zeggen dat we het heel goed treffen met de aangeboden bieren: Eigenweiss – een goed ruikende en medium body achtige Weizen, een Saison – fantastisch kruidig en droog, een Tripel (volgens ons een Belgian IPA; sorry Steve) en als afsluiter een aparte NEIPA met een salty taste.

Voor iedereen die hun bier eens uitgebreid wil proeven en ook nog van andere brouwerijen verwijs ik naar hun festival op 1 en 2 juni

Op weg naar brouwerij twee: King of the Hop! jawel Ruud van Moorst van De Eem in Elburg. Hij heeft nu eindelijk een eigen brouwerij waar hij bier maakt voor eigen label, Tasty Lady en op aanvraag vanaf 100 liter. Het is een mooie compacte brouwerij schitterend gelegen in het centrum van het oude vissersplaatsje. We kregen van Ruud de bieren rechtstreeks uit de ketel. Verser kan het natuurlijk niet en we mochten genieten van een blond bier, een IPA en een NEIPA. Moet zeggen dat de hoeveelheden aan hopbitterheid nu in de Nederlandse range van acceptabel liggen en dus goed doordrinkbaar. Ruud staat er niet meer alleen voor want hij heeft een team van 3 dames en een heer die hem helpen.

Op naar de afsluiting van de dag: Bierderij Waterland in Monnickendam. Een vrij jonge brouwerij gelegen aan de jachthaven met een aardig terras waar je ook kunt eten. Frank de eigenaar had al vast een Hemelse Heks (session ale van 3%, koriander en Laos gember) voor ons klaargezet zodat we na een korte intro kennis konden maken met de kwaliteit van de brouwers. Organisch wordt hier gebrouwen i.s.m. brouwerij de Leckere zonder toevoeging van kunstmatige stoffen (SKAL gecertificeerd).

Het proeflokaal is ook een soort shop in shop, zo zijn er streekproducten verkrijgbaar als vleesproducten van Woeste Willem, de lekkerste koffie van Kikundi Koffee, heerlijk brood van eigen bakkerij en vanaf april 2019 is er ijs van Johnny Gelato verkrijgbaar. Schwarzbier (Suiverswart) is lastig te krijgen in Nederland, waarom weet ik eigenlijk niet, maar dit was een topper en heel wat anders dan dat blonde pilsje. Dunkel pilsner wordt het ook genoemd in Duitsland met de geur en smaak van geroosterde mout.

Reizen maakt hongerig dus we kregen afwisselend wat deelbare tafel snacks geserveerd. Met welk bier zou je nu zo’n mooie dag mee kunnen afsluiten, Frank wilde natuurlijk zijn beste paard van stal halen en dat werd een Purmer Porter. Deze porter laat zich hier van zijn beste kant zien, mooie lichte koffie geur, volle aromatische smaak die lang blijft hangen met een matig zoetheid. Met dit bier kun je langer zitten zeker omdat de temperatuur van een porter voor mij rond de 15 graden mag liggen.

De BOB-chauffeur werd op weg naar huis nog bedankt voor de veilige rit (geloof dat hij aangestoken door alle gezelligheid ook van plan was de proeverij in Heiloo te gaan bezoeken). Een geslaagde excursie met een gouden randje. Dank aan Het Verbonden Hoofd. Proost

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email