PINT APP Downloaden 
app store APP Store / play store Play Store
Top
 

Kwaliteit en prijs

Een glas bier hoort goed gebrouwen te zijn, dus zonder brouwfouten. Dat is de verantwoordelijkheid van de brouwer. En een glas bier hoort ook goed geserveerd worden, dus goed getapt of geschonken, op de juiste temperatuur en in een glas waarin geur en smaak optimaal tot hun recht komen.

Daarnaast is het belangrijk dat de gast goed geïnformeerd kan worden over het bier dat wordt geserveerd, over mogelijkheden van gerechten bij dat bier en serieus wordt genomen als de gast vragen of klachten heeft over het bier. Dat is de verantwoordelijkheid van de gastheren en vrouwen in de horeca. Om die reden heeft PINT in 2016 het Horecalabel in het leven geroepen. Op de speciale pagina van het Horecalabel leest u hier meer over.

Maar naast de kwaliteit van bier en bierbehandeling wil PINT zich ook sterk maken voor de kwaliteit van festivals. Festivals schieten als paddenstoelen uit de grond, maar zijn lang niet allemaal goed doordacht opgezet. En sommige festivals groeien zo hard dat de organisatie vergeet om de randvoorwaarden voor een goed festival mee te laten groeien.

Met de ontwikkeling van de biermarkt en de groei van het aantal brouwerijen heeft de consument nu kans om zijn/haar kennis en bierbeleving mee te laten groeien. Er verschijnen steeds meer experimentele stijlen, vaak in kleine batches, waar soms forse prijskaartjes aan kunnen hangen. PINT vindt het niet haar taak om brouwerijen te bekritiseren over prijzen, als dat al nodig zou moeten zijn, economische belangen en marktwerking horen niet op ons bordje, maar maakt zich wel zorgen over het soms bizar grote prijsverschil tussen horeca en retail en het fenomeen dat bieren door kleine groepen consumenten worden opgekocht om vervolgens voor veel hogere prijzen te worden doorverkocht.

PINT zal ontwikkelingen op de voet volgen en daar waar nodig kritische vragen stellen.

Overheidsinkomsten

Ook de overheid profiteert er van dat bier in Nederland wordt gebrouwen en gedronken. De bijdrage van de biersector aan de Nederlandse schatkist bedraagt 2,14 miljard euro. 451 miljoen euro daarvan is accijns op bier. Grofweg kun je stellen dat van de gemiddelde prijs die een consument betaalt voor een krat bier, 5 euro direct in de staatskas vloeit door accijns en btw (bron Nederlandse Brouwers).

Geen reacties

Het reactieformulier is op dit moment gesloten.