9200000046099860

Bier

De Nederlandse biercultuur bruist en gist momenteel op ongekende wijze. Momenteel produceren ruim 600 brouwerijen allerlei tripels, pale ales, stouts en andere bieren. Bier kent in Nederland een boeiende geschiedenis.
Bier in Nederland brengt deze (soms onbekende) verdwenen bieren voor het eerst in kaart, vanuit historisch én internationaal perspectief. Naast die eigen producten brouwde en dronk Nederland namelijk belangrijke Europese biersoorten. Enkele blijken er zelfs voor het eerst te zijn gemaakt. Aan de hand van culturele, economische en technologische ontwikkelingen, getuigenissen en replica’s schrijft Marco Daane de geschiedenis van deze bieren van Nederland, inclusief hun verdwijning in de negentiende eeuw en de weer opgeleefde biercultuur.

Voor de echte bierfanaat is dit een verplicht boek om te lezen, waar komt het Jopenbier vandaan en wat is een Nijmeegse mol. leuk om te lezen dat oude recepten nu als exotisch weer worden gepresenteerd door kleinere brouwerijen.

Barrel Jopen Kl 300x185

Technieken en ingrediënten en welke gevolgen variaties hierin hebben voor de smaak, houdbaarheid en kwaliteit van bier. Zelfs van enkele middeleeuwse bieren heeft de auteur een smaakomschrijving weten te achterhalen. De concurrentie tussen buitenlandse import en plaatselijke bieren, de veranderingen in voorkeuren en het grote belang voor de economie worden op een prettige toon beschreven. Ook de opkomst van de grote industriële biermerken en de hernieuwde aandacht voor speciaalbieren worden genoemd. Nederland was ooit een biernatie, maar er is (te) veel traditioneel bier verdwenen. Dat biedt weer nieuwe kansen voor creatieve bierbrouwers. Het boek is goed gedocumenteerd met een uitgebreide bibliografie en register. De illustraties zijn grofkorrelig zwart-wit en soms te klein afgebeeld. Deze biografie van bier in Nederland leest als een spannend boek, zelfs als je geen bierbrouwer of -drinker bent.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email