Peter Kuppers, bedankt!

“Berliner Gasthausbrauereien sind eine Reise wert”, was de titel van het eerste stuk van Peter Kuppers als schrijver voor het blad PINT-nieuws, destijds in blad nummer 63 uit 1991. Peter had een bezoek gebracht in 1991 aan Berlijn en daar drie brouwerijen bezocht: Luisen-Bräu, Aschinger en het Rixdorfer Brauhaus.

33 jaar later heeft Peter besloten om te gaan stoppen met het redacteurschap voor ons blad. Op 5 april 2024, om exact 18.57 uur, verstuurt hij de volgende mail: “Ik heb besloten te stoppen met het redacteurschap voor PINT-Magazine. Na zo’n dertig jaar in trouwe dienst is het enthousiasme minder geworden. Zeker bij vrijwilligerswerk moet je dan stoppen. Ik blijf wel de PINT-bierproefavonden in Maastricht doen. En ik blijf bereikbaar voor iedereen binnen de redactie die behoefte heeft aan achtergrondinformatie of feedback bij de ongetwijfeld mooie artikelen die nog gaan komen. Ik ben niet weg uit de bierwereld, dus we zullen elkaar zeker nog blijven ontmoeten.”

Gelukkig gaat hij niet weg uit de bierwereld. Zijn laatste artikel ging eveneens over Berlijn. Daar bezocht hij, met zijn fotograferende kompaan Bob Vermaas, de Berliner Berg Brauerei. Dat artikel staat in PINT Magazine 252, het herfstnummer uit 2023. Hierin ziet Peter zelf nog niet zijn herfst aankomen. Tussen 1991 en 2023 heeft hij bijna 600 artikelen geschreven, voornamelijk over Duitse brouwerijen en Belgische in de Ardennen. Peter: “In bier moeten geen kruiden; waarom zelf bier brouwen als er al zoveel lekkers is, en toch heeft ondergisting heeft mijn voorkeur.”

Peter heeft voor mij veel betekend. Toen ik begon met schrijven, rond 1997/1998, heeft hij mijn Ardennerstukken beoordeeld en geredigeerd. Hij had een bloedhekel aan artikelen waarin de schrijver op een bepaald moment bij de poort aanbelt, de brouwer tot zijn verrassing opendoet, een hand geeft, de zon staat aan de hemel en toen, en toen, en toen. Hij heeft mij gewezen op het verschil tussen de schrijver die zijn verhaal schrijft en de lezer die het leest. Met humor en een scherpe geest zat hij jarenlang aan de redactietafel. Zijn bijdragen waren altijd de reis vanuit zijn Maastricht waard. Peter, bedankt!

Gerard Velders

Een artikel uit PINT-Magazine herfst 2024.