Gebakken appel met gorgonzola
Al vrij lang heb ik een recept in mijn hoofd dat niet werkt. (Teruglezend zag ik dat ik daar eind 2016 al niet uit kwam en ik heb het probleem nog steeds niet opgelost.) Dat is vervelend, vooral omdat je het blijft proberen, maar zo af en toe komt er dan ook iets uit als restproduct dat wel lijkt te werken. Een deel van het mislukte experiment gekoppeld aan een ander los eindje levert hier een dessert op dat wel weer werkt.
Een aantal opmerkingen vooraf wat betreft het recept zelf. Ik gebruik gorgonzola piccante, je hebt ook de dolce variant, maar wat mij betreft wordt het geheel dan te zoet. Let daar dus even op bij de inkopen. Mocht u niet van blauwschimmelkaas houden, dan raad ik u aan gorgonzola piccante te gebruiken. Met andere woorden, hier geen concessies doen, want daar lijdt het recept onder. Bovendien zult u merken dat de blauwschimmel in deze combinatie wezenlijk anders smaakt.
De gebakken appel flambeer ik aan het einde even in de calvados. Let u daar even op de afzuiging. Zet deze uit! Zorg daarnaast voor een passend deksel, mocht het u te spannend worden leg dan het deksel op de pan en het vuur dooft vanzelf. Maar eerlijk gezegd, als u even bij de les blijft kan er niets fout gaan. De alcohol zorgt met de boter wel voor smaak en saus, dus als u het echt niet wilt, steek dan de alcohol niet aan, maar laat deze verdampen. Maar ook dan afzuiging uit en deksel in de buurt. Heeft u geen calvados, zou u ook rum kunnen gebruiken, dat linkt dan meer met de rietsuiker, maar zelf vond ik de combinatie appel met appel beter werken.
Er is niet veel bier nodig in dit recept, sommigen onder u vinden dat lastig, maar u kunt de saus gerust daags ervoor maken en de rest van het bier rustig uitdrinken.