Utrechtse bieren, poëzie, muziek, een serieuze lezing en echt blind proeven; het kon allemaal op het vijfde PINT-evenement in een rafelrandje van Utrecht.

PINT-evenement 2024
PINT-evenement 2024
PINT-evenement 2024

lets meer dan honderd mensen bezochten het vijfde PINT- evenement in Utrecht. Dit keer geen ledenfestival, maar een evenement, waar ook niet-leden welkom waren. Locatie was het terrein van De Nijverheid, een nog authentiek rafelrandje van de Domstad, vlak bij station Zuilen. Een fascinerend terrein, waarbij je, als je een bochtje nam, iedere keer weer verrast werd door een halve boot of een minitentoonstelling in een caravan die nog dienst had gedaan in de vroegere tippelzone van Utrecht. Boot 122 heeft een voorname plek op het terrein en is een combinatie van een brouwerij met een proeflokaal en een experimenteerlab, waar men wil laten zien hoe bier, frisdrank en gedestilleerd worden gemaakt. De rest van de brouwerijen vormde bijna een dierentuin: Vos, Pigs and Bears en Seagull.

Stadsbrouwerij Vos is gelegen in Elburg, op een plek waar vroeger paling gerookt werd. Pigs and Bears is een fusie van de brouwerijen Het Roze Varken en Kleine Beer en vinden we in Wolvega. Ze maken vooral op vat gelagerde bieren. Er waren natuurlijk ook Utrechtse brouwers. Brouwerij 74 is een nanobrouwerij die zich toelegt op het brouwen van klassieke Belgische bieren. Brouwerijhuurder UTCA was aanwezig; de brouwers experimenteren in een thuisbrouwinstallatie van 50 liter en daarna gaan ze brouwen bij de Utrechtse brouwerij Eleven. Seagull Brewing komt ook uit Utrecht en is een project van de broers Simon en Job Mewe.

Canon

Het vijfde PINT-evenement was meer dan een bierfestival. Er was akoestische muziek van de band van Tim Kerssies en dj Rattekop had een flinke collectie vinyl meegenomen. Bezoekers mochten hun favoriete muziek in de aanvragenbak leggen. Bibi Roos droeg een gedicht voor rond het thema bier, er was een bier-food pairing, een sessie blind proeven en Jan Ausems en Rudi Bakker hielden een lezing over de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Het werd nog weer eens duidelijk wat een onvoorstelbare hoeveelheid informatie er door deze stichting op de website is verzameld. Wie naar het kopje ‘Nederlandse bierwereld’ gaat vindt werkelijk informatie over alles wat er in Nederland over bouwerijen, horeca, retail, festivals en nog veel meer onderwerpen te vinden is.

Rudi Bakker nam ons mee in de Canon van de Nederlandse Biercultuur: een reis door de tijd aan de hand van belangrijke gebeurtenissen op biergebied. We hoorden hoe in het jaar 60 Bataafse soldaten een brief hadden gestuurd met het verzoek om bier, de komst van het hoppenbier rond 1300, en ook het hardnekkige verhaal dat er in de middeleeuwen bier werd gedronken omdat het water te smerig zou zijn om te drinken. Er zijn echter geschriften waaruit blijkt dat stadsbesturen hun best deden om het water zo schoon mogelijk te houden en brouwers zullen ook niet zijn gaan brouwen met vervuild water. We zien de consumptie van bier teruglopen rond 1650, als de schepen die bier exporteren terugkomen met grondstoffen voor nieuwe dranken die populair worden. In 1835 is de komst van het Beijersch bier belangrijk geweest en in 1980 zien we een steeds grotere verscheidenheid op de Nederlandse biermarkt. Het is natuurlijk een enorme klus om alles op de website up-to-date te houden. Het zou ideaal zijn, volgens Jan Ausems, als er ambassadeurs zouden komen om de ogen en oren te zijn voor de Nederlandse Biercultuur in hun eigen provincie. U kunt zich aanmelden.