Bloemkool uit de oven met Potig

Met sommige groenten heb ik een haat-liefdeverhouding. Eigenlijk vind ik ze niet lekker, zelfs ronduit smerig (spruiten!), maar inmiddels heb ik ze wel leren waarderen en weet ik zelfs dat ze ook heerlijk klaargemaakt kunnen worden (spruiten!).

Dat geldt ook een beetje voor de bloemkool. Die kwam vroeger dan wel goed doorgekookt met een papje, dan wel rauw met een jolig dipsausje uit een pakje. Ik durf even niet te zeggen wat erger was, maar de tweede gooit hoge ogen. Terwijl je er toch zoveel meer mee kunt doen.

Deze keer gaar ik hem in de oven. Dat leidt tot wat kleur en een intensere smaak, die we wat aanzetten met een stout. Veel bier is niet nodig, dus er blijft nog wat over om tijdens het koken van te genieten.

Bloemkool uit de oven met Potig

Ingrediënten

1 kleine bloemkool
25 gram witte hazelnoten, grof gehakt
30 cl Potig van De Eem (ongeveer) of een andere stout
40 gram boter
peper en zout

Tekst en foto:
Bob Molenbroek

Bloemkool uit de oven met Potig

Bloemkool uit de oven met Potig

Voor wat betreft het recept nog wat toelichting. De kooktijd is heel erg afhankelijk van de grootte van de bloemkool en uw persoonlijke voorkeur wat betreft de structuur van de bloemkool. Zelf vind ik het prettig als de bloemkool nog behoorlijk wat bite heeft, sommige mensen ervaren dat als rauw en eten de kool liever goed doorgekookt. Als u de stronken niet eet, maar alleen de roosjes, kan dat ook weer een ander verhaal worden.

Dit recept is gebaseerd op een kleine bloemkool voor twee personen en nog wat bite. U kunt de bloemkool desgewenst wat langer voorkoken, of beter wellicht nog, de oven aan het einde wat lager zetten, de kool afdekken in aluminiumfolie en laten doorgaren in de oven, hij stoomt dan gaar in het nog aanwezige vocht.

Recept

Verwarm de oven voor tot 220 graden (boven- en onderwarmte). Laat als eerste in een droge koekenpan de gehakte hazelnoot een kleurtje krijgen.

Kook de bloemkool in zijn geheel een minuut of zeven in licht gezouten water. Spoel af onder koud stromend water en verwijder de bladeren, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Leg de kool rechtop in een ovenschaal, giet daar wat Potig in en plaats in de oven. Laat ongeveer 50 minuten in de oven staan. Overgiet af en toe met een scheutje van de stout en check meteen of het niet te ver door bruint.

Haal de kool uit de oven als deze mooi bruin is en heel lichte weerstand biedt als er een satéprikker in gestoken wordt (zet eventueel de oven wat lager als het te hard gaat). Snijd de bloemkool in tweeën en laat even uitdampen. De ingekookte stout op de bodem van de schaal gebruikte ik verder niet, dat was te bitter geworden.

Smelt in een koekenpan, waar de twee helften in kunnen, wat boter en laat licht bruin worden. Leg de twee helften op de snijkant in de pan en bak even door. Overgiet af en toe met een lepeltje de kool met wat van de bruine boter uit de pan. Schep voorzichtig de helften uit de pan en plaats op een voorverwarmd bord.

Giet wat Potig in de pan en roer goed los met een garde. Laat het wat inkoken en giet het over de kool. Strooi de gehakte hazelnoten er overheen en serveer direct.

Erbij dronken wij een Ruby van de Naeckte Brouwers. Eigenlijk een toevalstreffer; ik was op zoek naar een licht moutig bier, in de gedachte dat dat zou combineren met de karamel en het wat zoete van de boter en de noten. De Ruby had niet alleen dat, maar ook een zekere frisheid die het wat zware gerecht prachtig wist te compenseren.

Naar overzicht recepten: Bier in de Pan
Dit recept werd gepubliceerd in: PINT-Magazine Winter 2021
Naar overzicht PINT-Magazines: archief