150ste PINT Bierproefavond Heiloo

 

Frans

In 2005 begon Frans Ruiter, toen voorzitter van PINT Regio Noord-Holland, de eerste PINT Bierproefavond in Heiloo. Op 12 april 2019 vindt de 150ste Bierproefavond plaats in Sportcafé Het Vennewater, waar speciaal geselecteerde bieren geschonken zullen worden. Naar aanleiding van dit jubileum hebben twee vaste proevers iets over de proeverijen geschreven.

Lenie van Gelderen-Ruijter komt al jaren met haar man Wim uit krommenie naar de proefavond. Frans Ruiter is bekend in de bierwereld en zo leerden wij Frans kennen. Frans gaf zijn eerste Bierproefavond op 4 februari 2005 in Buk Buk. Dit strookte echter niet altijd met de aldaar georganiseerde activiteiten, dus op naar een nieuwe locatie in januari 2007, Café d’Overkant, daar was een bovenverdieping en wie laat was moest onder het schuine dak met een gebogen hoofd bier proeven. Altijd verrassende bieren en super gezellig. Na de komst van een nieuwe eigenaar verhuisden we in december 2009 naar Café La Strada waar we in een overdekte warme steeg mochten proeven, wat eigenlijk de rookruimte was. Voor een avond in de maand dus niet. Omdat het hier te klein werd, zijn we weer naar een nieuw onderkomen gegaan, naar een mooie ruimte naast Sportcafé Het Vennewater. Daar zitten we al sinds oktober 2013 en proeven daar van jong tot oud nog steeds super lekkere en soms minder lekkere bieren. Eens in de zoveel tijd komt een brouwer zijn bier promoten en eens per jaar proeven we bieren van thuisbrouwers, op hoog niveau, zo goed doen ze het. Frans, namens de gezellige proevers super bedankt en ga zo door.

Ramon Verhoeven vertelt over zijn ervaring met de bierproefavonden: In de zomer van 2011 verhuisde ik van Amsterdam naar Heiloo. Aangezien ik al lid van PINT was, wist ik dat er maandelijks een bierproefavond in Heiloo plaatsvond. Op 9 september 2011 wandelde ik vol goede zin naar Café La Strada. Er was een prima ambiance, totdat… we werden verbannen naar het rokersgedeelte; een onwelriekende ruimte met tl-buizen. Maar goed, het ging natuurlijk om de heerlijke bieren die ik zou gaan proeven. Het eerste bier voor mij op de bierproefavond: een maltbier van Oranjeboom die 16 jaar oud was…

Gelukkig hebben de volgende bierproefavonden deze ervaring ruimschoots gecompenseerd. Dit komt doordat we onder de enthousiaste en zeer deskundige leiding van Frans Ruiter heerlijke bieren hebben geproefd. Soms zaten er wat minder lekkere bieren tussen, maar het zijn wel altijd speciale bieren. De verhuizing naar de ruimte van Sportcafé Het Vennewater draagt ook bij aan het welslagen van de bierproefavonden. Bovendien is dankzij Frans en het aanwezige gezelschap de sfeer heerlijk informeel.

In maart 2014 was de 100e bierproefavond in Heiloo. Er werd een schort gemaakt waar de frequente bezoeker iets op kon schrijven. Mijn zin luidde: “De beste reden om naar Heiloo te verhuizen!”

Wie 150 maal proefavond mee wil vieren is van harte welkom op 12 april 2019 in Heiloo.

P.S.

Iedereen die komt mag een kado meenemen voor Frans. We weten dat Stout bier zijn voorkeur heeft.

27709687 2032087863498639 1082113681183502073 o
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email